Etapă de proiect de parteneriat strategic în Istanbul, Turcia

Filă de jurnal

Luna mai a însemnat pentru parteneriatul ”Developing trans and inter curricular skills for the 21-st century” prilejul unei noi reuniuni internaționale cu scopul promovării predării trans și inter curriculare în cele opt școli partenere. Din 4 în 9 mai 2017, o echipă internațională de profesori s-au reunit în Istanbul, Turcia, la școala ”Bagcilar Mustafa Kemal Ortaokulu” pentru dezbateri legate de managementul și implementarea proiectului. Școala Gimnazială ”Avram Iancu”, Dej a fost reprezentată de profesorii Diana Rafa, Cristina Dascălu și Mihaela Sălătioan.

Cu toate că pe parcursul întrunirii a fost mult de lucru nu se poate face abstracție de locația cu totul specială unde s-a derulat reuniunea. Orașul Istanbul este unul dintre cele mai mari orașe ale lumii, cu o încărcătură istorică semnificativă pentru toate popoarele și toate momentele istoriei, o geografie aparte, fiind situat pe două continente și mai ales un farmec unic. Cred că nu eram pregătiți de a simți acel loc în deplinătatea semnificației sale. Abia acum, după ce au trecut luni întregi de la eveniment si nostalgia experiențelor trăite își face loc în sufletul meu, încep să tânjesc de dorul lui, de dorul freneziei de pe străzile aglomerate, de mixtura între tradițional și modern, de felul natural în care aceste aspecte se combină, de locurile acelea unice pe care milioane de turiști vin să le descopere an de an și apoi de prietenii mei de acolo, de clipele dragi trăite împreună și de copiii minunați veseli și binevoitori pe care i-am descoperit în școala gazdă.

Mi-am făcut un obicei ca înainte de a pleca într-o reuniune internațională de proiect, să-mi fac o fotografie cu întreg grupul de participanți. Tot un obicei a devenit și faptul că acea poză îmi este cea mai dragă dintre toate. În ea se vede bucuria anticipației, speranța, îndrăzneala, dar și  unda ușoară de neliniște de dinaintea plecării. Tot în ea găsesc apoi fericirea clipelor minunate petrecute în locuri noi, cu oameni inteligenți, rafinați, îndrăzneți pe care ai șansa să-i descoperi la ei acasă.

E greu să descri pe larg o asemenea experiență. Într-o fracțiune de secundă îți vin în minte mii de detalii, fiecare cu semnificația sa. Toate acele detalii conturează imaginea completă a ceea ce am experimentat. Singura problemă este că mia de detalii ar lua mii de pagini la descriere. Așa că mi-am propus să vorbesc câte puțin despre școala gazdă și despre scolile turcești, despre orașul minunat pe care l-am vizitat și mai ales despre munca la proiectul ambițios pe care noi, participanții din cele opt școli intenționăm să-l înfăptuim.

Bagcilar Mustafa Kemal Ortaokulu este o școală gimnazială cu peste o mie șase sute de elevi situată în cartierul Bagcilar din Istanbul, Turcia. Orașul Istanbul are o populație de 18 milioane de locuitori. Pentru a face posibilă administrarea, acesta este împărțit în 27 de cartiere, fiecare având primăria lui. Bagcilar este cel mai mare cartier al Istanbulului, din punctul de vedere al densității populației. Școala gazdă se înscrie între instituțiile reprezentative de învățământ ale regiunii, fiind prima școală din cartier care are în derulare un proiect internațional de parteneriat strategic în domeniul educației. Pe tot parcursul cooperării noastre și odată în plus, în timpul reuniunii pe care au organizat-o, gazdele s-au dovedit a fi niște parteneri foarte serioși și dedicați, M-au impresionat acțiunile de promovare ale proiectului în cadrul comunității regionale. M-am inspirat din munca lor. Am participat la expoziția cu materiale de lucru confecționate în cadrul orelor de curs, la vizitele de promovare de la primăria cartierului și de la reprezentantul regional al ministerului învățământului, la vizitarea școlii și a sălilor de curs, la o sesiune locală de experimente științifice cu caracter didactic și la sesiunea regională de experimente științifice școlare. Trebuie să recunosc că m-a ajutat foarte mult în ceea ce aveam de făcut, disponibilitatea lor pentru efort,  amabilitatea și dorința de coopera. Țin să le mulțumesc pe această cale și sper să rămână partenerii mei și la alte proiecte internaționale.

Istanbulul este un oraș superb, cosmopolit, plin de semnificații, surprinzător, dezvoltat și cred că aș mai putea adăuga încă câteva sute de adjective fără să isprăvesc. Centrul lumii antice și medievale în perioada romană, polul de putere în perioada otomană, marele megalopolis dezvoltat economic și cultural al prezentului, orașul se descoperă greu din cauza vastității sale. Este un mare noroc pentru călător faptul că transportul public pe șine cu metroul și tramvaiul este foarte bine pus la punct. Acest lucru te ajută să ajungi din orice punct al orașului în altul, fără costuri mari și cu intefață modernă ușor de utilizat. Cu adevărat dificil este să vezi totul, căci, da, totul trebuie văzut! Moschei superbe, biserici creștine, muzee, parcuri, palate, băi tradiționale, bazarul, străzile, Bosforul, portul, mările, zidurile de apărare, urme de pași călări pe caldarâm, chemări de muezini, toate astea alcătuiesc imaginea unei cetăți vii a culturii și civilizației omenești în forma sa cea mai frumoasă de manifestare.

Pe lângă toate acestea proiectul nostru și-a cerut tributul său de muncă în echipă. Reuniunea a fost concepută pentru a se organiza munca la proiect. Ore întregi echipa internațională a dezbătut programul de implementare cu activități concrete, asumări de sarcini și responsabilități, sugestii de cooperare și exemplificări. Pot să spun cu imima împăcată că în acel moment am clarificat împreună multe lucruri și fără să ne dăm seama am devenit prieteni mai apropiați.

Cu bucuria ce vine din caracterul aparte al evenimentelor pe care le-am experimentat,

vă transmit tuturor din partea mea: o baklava….

Cu respect Diana Rafa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sari la conținut