Proiectul școlar de educație alimentară:

”La școală și acasă, numai hrană sănătoasă”,

Ediția 2023, Secțiunea: Fructe

Argument:

De dobândirea unor obiceiuri alimentare sănătoase de la vârste fragede, se leagă calitatea vieții viitorului adult. Școala vine în completarea educației primite în familie, validând reguli, aducând argumente științifice și deschizând orizonturi menite alegerilor corecte și informate.

Descrierea ideii proiectului:

Pronind de la provocarea formării unor deprinderi sănătoase pentru întreaga viață, la nivelul școlii noastre, s-a decis maximizarea impactul proiectului județean de încurajre a consumul de fructe și a produselor locale, în rândul tinerilor, prin intermediul unui demers de mare amploare, în care să fie cuprinde cât mai multe clase. Scopul proiectului este consolidarea unor deprinderi alimentare sănătoase, prin încurajarea consumului de fructe, legume și lactate.

Necesitatea deprinderii unor obiceiuri alimentare sănătoase are la bază cauze diverse, precum: nivelul redus de cunoștințe al populației adulte (în calitate de părinți) despre legătura directă dintre calitatea alimentației și gradul de sănătate a populației, promovarea insuficientă a alternativelor hranei sănătoase în meniul zilnic, numărul redus al inițiativelor notabile de educare a populației cu privire la calitatea alimentației. Aceste fenomene conduc la efecte nedorite în rândul întregii populații din comunitatea locală, de asemenea în rândul copiilor de vârstă școlară care alcătuiesc beneficiarii direcți ai serviciilor noastre educaționale. Dintre efecte putem să menționăm: tulburări alimentare ale tinerilor, care pot ajunge la constituție supraponderală sau subalimentare, dezechilibre ale sistemului imunitar al tinerilor care afectează starea de sănătate, frecvența școlară și performanța școlară, adoptarea unor meniuri dezechilibrate, fără diversitate și respect pentru alimente sănătoase.

Obiectivele proiectului: În urma participării la proiect, până la data de 28 februarie 2023 tinerii:

  •         vor dobândi un număr mai mare de cunoștințe despre beneficiile fructelor și a legumelor pentru consum, cu un procent de 30% față de nivelul existent la începutul derulării proiectului, pe baza unei fișe de evaluare;
  •         vor crește numărul de cunoștințe despre alternative sănătoase de alcătuire a meniului, cu un procent de 20%, față de nivelul existent la debutul proiectului, pe baza unei fișe de evaluare;
  •         vor spori numărul de activități educative în care se promovează alimentația sănătoasă, cu un procent de 40%, față de numărul de activități înregistrate de la începutul anului școlar, până la momentul derulării proiectului;

Rezultatele proiectului:

-produse tangibile: colecție de planșe didactice și pliante informative pentru elevi, cu privire la alimentația sănătoasă; colecție de filmulețe cu poezioare educative despre consumul de fructe; colecție de filmulețe cu rețete ale alimentelor sănătoase, pe bază de fructe și legume, colecție de filmulețe cu activități didactice de promovare a consumului de fructe și legume; pagina proiectului pe platforma activităților didactice ale școlii;

rezultate intangibile(efecte): formarea unor deprinderi de viață sănătoasă în rândul membrilor grupului țintă; obținerea dezvoltării personale a membrilor grupului țintă; implicarea colectivului de elevi și profesori, în activități didactice moderne, intercurriculare;

Sari la conținut