„Campania #ErasmusDays, ediția a patra,

la Școala Gimnazială ”Avram Iancu”

Vineri, 16 octombrie 2020, colectivul Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” participă la campania de promovare a experiențelor de învățare din programul Erasmus. Acțiunea școlii noastre se înscrie într-un context major  de  evenimente, derulat la nivelul întregii Uniuni Europene pe parcursul zilelor de 15, 16 și 17 octombrie 2020.

Școala Gimnazială ”Avram Iancu” participă la programul Erasmus+ cu un proiect de parteneriat strategic, alături de alte școli din Italia, Polonia, Bulgaria și Turcia. Proiectul: ”Developing Educational Techniques Starting from Regional Context/ Să dezvoltăm tehnicile educaționale pornind de la contextul regional” vine în întâmpinarea nevoilor de a elabora materiale de didactice care să valorifice caracteristicile locale legate de mediul geografic, economic și cultural la toate disciplinele școlare, provocând atât profesorii cât și elevii să participe la procesul de elaborare a produselor finale ale proiectului. După primul an de implementare, experiența colectivului nostru s-a îmbogățit prin contacte culturale și prin cooperare științifică legată de procesul de predare, iar orizonturile elevilor noștri s-au lărgit printr-o excepțională reuniune de energii, în atelierele de lucru găzduite de școala noastră, între 3 și 7 februarie 2020.

Programul de activități dedicate Zilelor Erasmus cuprinde: prezentarea evenimentului aniversar și a proiectului nostru în careul școlii (cu respectarea normelor de distanțare socială), prezentarea rubricii testimonialelor Erasmus+ scrise de elevii noștri în revista școlii, organizarea unei caravane Erasmus+ prin care elevii participanți la proiect să prezinte și să distribuie un fluturaș dedicat evenimentului în fiecare clasă de gimnaziu a școlii și realizarea cu colectivul de profesori a unui colaj cu mesaje de încurajare pentru participarea la proiectul școlii noastre și la alte inițiative Erasmus.

Iată câteva imagini din momentul în care ”caravana #ErasmusDays” a trecut prin sălile de clasă pentru a invita elevii la prezentarea organizată în careul școlii și pentru a lăsa detalii de informare asupra programului Erasmus și asupra proiectului aflat în derulare în școala noastră în toate grupurile de studiu.  În timp ce elevii au prezentat detaliile evenimentului, profesorii au fost invitați să lase un mesaj de încurajare pentru participarea la programul Erasmus+.

Întrunirea din careul școlii a avut parte de o atitudine plină de respect din partea elevilor, care au înțeles provocările cauzate de pandemie și au respectat normele de distanțare socială. A fost primul careu organizat la Școala Gimnazială ”Avram Iancu”, după izbucnirea pandemiei, iar atitudinea elevilor noștri a fost la înălțime. Felicitări dragi elevi!

În careu, elevii care au fost selectați să participe la întrunirile internaționale, au vorbit despre proiectul aflat în derulare în școala noastră, despre experiența lor de la reuniunea  organizată la Dej în 3-7 februarie 2020, despre procesul de selecție la care au participat și despre minunata desfășurare de energii din timpul unei reuniuni internaționale, unde prietenia, respectul, toleranța și bucuria sunt cele mai răspândite sentimente și atitudini. Iată câteva pasaje din impresiile lor:

”Am învățat că prietenia nu depinde de țară, de limba pe care o vorbești sau de culoarea pielii, ci depinde doar de sufletul nostru. Am învățat să nu clasific persoanele în funcție de diferențele dintre noi, ci in funcție de asemănări și că o prietenie poate rezista și la 7 hotare distanță. Așadar, pentru mine cel puțin, deși sunt sigură că și ceilalți elevi au simțit la fel, impactul emoțional al proiectului nu poate fi descris în cuvinte. Eram, și înca suntem, pur și simplu uniți în ceva mai mare decât o prietenie copilărească. Acel ceva se numește Erasmus+ și nu este doar un program oarecare, ci o minunată experiență de viață. Simțeam că ceea ce ne lega pe noi atât de mult erau exact aceste diferențe, lucru pe care cred că noi l-am descoperit probabil mai usor decât adulții și care pentru mine a fost o adevarată lecție de viață.”

Mădălina Rafa, clasa a VIII-a A

  • ”De când am auzit prima dată de programul Erasmus+, mi s-a părut o oportunitate interesantă, așa că am fost motivat să particip la sesiunea de selecție pentru a mă califica în echipa elevilor care participă la acest program. După ce s-au terminat probele de calificare, am fost bucuros, deoarece simțeam că am dat tot ce aveam eu mai bun. Ziua în care am aflat că am fost admis a fost una din cele mai fericite zile din viața mea. Așteptam cu nerăbdare să călătoresc, să explorez, să cunosc noi obiceiuri, persoane și locuri noi. În urma acestui program, am înțeles, printre altele, că  dincolo de activitățile didactice, parteneriatul are rolul principal de a ne arăta că nu contează limba pe care o vorbim, culoarea pielii sau obiceiurile și tradițiile fiecăruia, toți suntem oameni, suntem egali, suntem diferiți și totuși, la fel, deci ne putem accepta, respecta, comunica, sau chiar mai mult, să ajungem să fim prieteni buni.”

Apan Alexandru, clasa a VII-a A

    ”Anul acesta am avut parte de o experiență inedită cu ajutorul proiectului Erasmus+. Am avut șansa să fac cunoștință cu niște persoane interesate, amuzante și inteligente cu care pot spune că am legat prietenii. Am învățat mai multe lucruri decât aș fi învățat dintr-un manual, de exemplu tradiții și obiceiuri ale multor popoare. Cu ajutorul elevilor străini am învățat niște cuvinte și expresii interesante în limbi străine, exersându-ne engleza de asemenea. Profesorii au avut un mare rol în această experiență minunată. Fără ei Erasmus+ nu ar fi putut fi posibil și nu ar fi reușit așa de bine. În concluzie, am râs, am dansat, am cântat și ne-am distrat.”

Nistor Aimee, clasa a VIII-a A

    ”Una dintre experiențele pentru care, eu una, sunt profund recunoscătoare a fost participarea in proiectul Erasmus+. O mulțime de activități, jocuri, călătorii, amintiri și sentimente prin care am trecut în numai 5 zile alături de ceilalți participanți. Îmi aduc aminte că, în seara dinaintea începerii proiectului, aveam emoții foarte mari si îmi puneam diverse semne de întrebare :,,dacă nu ne vom împrieteni?,, ; ,,dacă diferențele dintre noi își vor spune cuvântul?,, ; ,,dacă nu vor aprecia cultura și țara noastră?,, ; ,,dacă, dacă, dacă…,, . Am pus,fără să vreau, răul înainte. Dar, odată începută ziua de luni, întâlnindu-i pe viitorii noștri colegi am ajuns la concluzia ca sunt niște oameni chiar interesanți, de la care putem învața foarte multe lucruri noi și utile pentru cultura noastră generală.  Pe parcursul proiectului am învățat amănunte despre alte țări, despre relațiile dintre oameni, despre persoanele din jurul meu și, totodată, despre mine. Un lucru de care sunt foarte mândră este că acest proiect mi-a demonstrat că pot să rup bariera cu ,,normalul” din viața mea (pentru mine, o persoana mereu în zona ei de confort, acest lucru este o mare performanță). Un alt lucru pentru care sunt foarte fericită este ca am participat la activititati didactice (lecții și ateliere de lucru) desfășurate cu ajutorul profesorilor din întregul grup. Acestea ne-au ajutat să ne cunoastem mai bine, să ne înțelegem unii pe altii, să ne distram , să ne facem amintiri unice și, nu în ultimul rând, să legam prietenii pentru o viață.”

Alexandra Zăvoianu, clasa a VIII-a D

      ”Erasmus + pentru mine a însemnat mai mult decât o vizită a unor copii de peste graniță, a însemnat noi prieteni și experiențe minunate alături de ei. În fiecare zi mă trezeam cu gândul că voi fi fericită datorită oamenilor care mă înconjoară. Activitățile coordonate de profesorii din școala noastră au fost surprinzătoare și foarte bine organizate, astfel încât toți ne-am simțit în largul nostru. Consider că Erasmus + a fost benefic tuturor participanților grație ocupațiilor relaxante, a comunicării cu persoane de alte naționalități și a exersării limbii engleze. Mă bucur nespus de mult că am putut participa la toate aceste activități încântătoare și că am reușit să îmi fac prieteni buni cu care încă țin legătura.”

Andreea Zaharia, clasa a VIII-a A

        ”Anul acesta am avut parte de o experiență inedită cu ajutorul proiectului Erasmus+. Am avut șansa să fac cunoștință cu niște persoane interesate, amuzante și inteligente cu care pot spune că am legat prietenii. Am învățat mai multe lucruri decât aș fi învățat dintr-un manual, de exemplu tradiții și obiceiuri ale multor popoare. Cu ajutorul elevilor străini am învățat niște cuvinte și expresii interesante în limbi străine, exersându-ne engleza de asemenea. Profesorii au avut un mare rol în această experiență minunată. Fără ei Erasmus+ nu ar fi putut fi posibil și nu ar fi ieșit așa de frumos cum a ieșit.”

Roșca Tudor, clasa a VIII-a A

                ”În perioada 3-10 februarie 2020 s-a desfășurat etapa proiectului Erasmus+ la Scoala Gimnazială ”Avram Iancu” Dej. Din fericire și eu am avut ocazia să iau parte la activitățile de învățare prilejuite de acest eveniment. Pentru mine a fost o experiență minunată alături de oameni mereu dornici să ajute, care m-a făcut să percep viața cu alți ochi și să mă bucur de fiecare moment. Am avut parte de ateliere de învățare, excursii și vizite alături de oameni frumoși din Polonia, Bulgaria, Turcia și Italia. Toate aceste activitati aveau scopul de a ne dezvolta personalitatea, de a facilita schimbul intercultural și mai presus de toate de a promova prietenia dincole de orice detaliu legat de contextul cultural al fiecăruia.”

Bianca Sică, clasa a VII-a B

      ”Această experiență ne-a ajutat sa ne dezvoltăm capacitatea de socializare și mai ales spiritul de echipă. A fost o experiență  de viață foarte frumoasă, deoarece am putut comunica si întâlni persoane din alte țări, am vorbit în fața elevilor și a profesorilor din cinci state diferite, folosindu-mi cunoștințele de  limba engleză. Am legat prietenii atât cu elevii participanți cât și cu profesorii care îi însoțeau. Toate  acestea se datorează acestui eveniment Erasmus+. Păstrez amintiri și momente speciale, în mod sigur de neuitat. Dragi colegi, recomand tuturor să se înscrie în etapa de selecție pentru proiecte de acest fel.”

Bianca Chit, clasa a VII-a B

Dragii noștri, fiți muncitori și îndrăzneți, fiți #Erasmus!

Sari la conținut