Tabăra scolară  din Satul Strungari, județul Alba

Școala de vară de la…țară

      Asociația ”Sprijiniți copiidin Alba Iulia a demarat în luna august 2018 Școala de vară de la… țară, complex de activități de petrecere a timpului liber în satul Strungari, comuna Pianu, județul Alba. Prima serie a avut  ca beneficiari 25 de elevi din clasele a IV-a C şi E de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu ” din  Dej, însoţiţi de doamnele învăţătoare şi profesoare POP ANA-MARIA și REPEDE ANCA. Pentru implementarea activităților, doamnele învățătoare  au cooperat cu  o echipă formată din salariați, colaboratori și voluntari.
Programul școlii de vară a cuprins  activități de descoperire și valorificare a potențialui fiecărui copil, dezvoltarea autonomiei, responsabilității și încrederii în sine, precum și a relațiilor cu ceilalți. Prin joacă și joc, prin drumeții tematice, ateliere creative, concursuri sportive, vizite în natură și în gospodăriile țărănești, explorarea tradițiilor locale, copiii s-au bucurat de vacanță într-un mod inedit, iar satul a…întinerit. Una din cele 7 zile, cât a durat o serie, a fost destinată vizitării Cetății Alba Carolina, a Parcului de aventură Dynamis, a Terenului de Golf ”Paul Tomiță” și a complexului bisericesc Pianu de Sus.
Dornici să-i ajute pe copii să descopere trăinicia satului românesc, organizatorii le-au oferit prilejul de a cunoaște organizarea și funcționarea unei gospodării țărănești, ce este transhumanța, care sunt meșteșugurile locului, dar și cum pot prinde viață prin tehnici manuale hârtia, sfoara, ceara, piatra, sticla, frunzele sau crengile uscate. Produsele confecționate de către copii au fost organizate în mini expoziții, iar la plecare fiecare şi-a luat ca și amintire rodul muncii și a creativității. Privind exponatele, la prima vedere, ai impresia că te afli într-un magazin de produse confecționate manual, apoi, încet, încet apar și ei, ”meșteșugarii”, care-ți spun cum au învățat să împletească din sfoară suporturi pentru ghivece de flori sau să sculpteze lumânări, sau să facă tablouri folosind nasturi și alte materiale reciclabile etc. Sunt mândri de tot ce au confecționat din hârtie prin tehnica Quilling (răsucirea hârtiei) și Origami (împăturirea /plierea hârtiei) și au dreptate, deoarece decorațiunile rezultate din munca lor aduc viață, culoare, frumusețe și speranță în suflet.
Școala de vară de la … țară s-a  finalizat cu minispectacol, șezătoarea satului și mult așteptatul foc de tabără însoțit de gogoși cu surprize și voie bună.

A consemnat,

Inv. Pop Ana-Maria

Sari la conținut