Scurt istoric al Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Dej
În perioada 1956-1960 s-a realizat o puternică dezvoltare a Dejului. Printre intreprinderile industriale ale oraşului amintim Fabrica de Ciment „Refractara”, Depoul C.F.R., Fabrica de Mobilă, Fabrica de Conserve „11 Iunie”, Salina Ocna Dej.
Începând cu anul 1961 se proiectează viitorul complex industrial al oraşului care urma să cuprindă o nouă fabrică pentru industrializarea lemnului şi Combinatul de Celuloză şi Hârtie. În paralel cu acestea se construiesc blocuri de locuinţe în Cartierul Dealul Florilor, unde se vor muta salariaţii acestor întreprinderi şi familiile lor. În anii următori se înregistrează o creştere a populaţiei şcolare, mai ales în acest cartier. Aşa a apărut necesitatea construirii unei noi şcoli. Noua şcoală cu denumirea Şcoala Numărul 2, Dej a funcţionat începând cu 1 septembrie 1964.
Săptămânalul „Someşul” din 19 septembrie 1964 publică articolul „Buchete de flori, mii de buchete”, scris de Emil I. Lazăr din care cităm: „15 septembrie 1964. Nu-s limpezi încă zorii şi totuşi câtă neobişnuită mişcare, cât freamăt şi câte flori! Nesfârşite coloane de copii, mame, taţi, sau bunici grijulii inundă străzile grăbind fiecare spre şcolile primenite. Mulţi se îndreaptă spre şcoala cea nouă de pe Dealu Florilor, Şcoala Generală Numărul 2”.
În anul 1872, „pe vremea fânului” a călătorit pe meleagurile dejene Avram Iancu (1824-1872), conducătorul revoluţiei de la 1848 din Transilvania, ajungând până la Glod (la 27 km de Dej). La Dej a fost găzduit de prietenul şi colegul său Gavril Man (1824-1895), în casa de pe actuala stradă Avram Iancu, la numărul 13. Din 1992 pe clădire s-a pus o placă comemorativă cu următorul conţinut: „Omagiu lui Avram Iancu (1824-1872), care în ultimul său drum pe Valea Someşurilor, a fost găzduit în casa colegului său, magistrul Gavril Man (1824-1895)”. Cu toate acestea nici o şcoală din Dej nu purta numele marelui erou.
În baza Ordinului M.E.C. cu numărul 4862/01.11.2002 şi a deciziei Inspectorului Şcolar General cu numărul 53/20.02.2003 s-a aprobat schimbarea denumirii Şcolii Generale Numărul 2 în Şcoala „Avram Iancu”. Acum denumirea şcolii este Şcoala Gimnazială „ Avram Iancu”, Dej.
Din anul 2010 şcoala a primit un nou corp de clădire pe strada Aurora, numărul 5 (fosta Şcoală Nr.4, Dej), ceea ce a permis desfăşurarea cursurilor tuturor claselor de dimineaţă.
De asemenea, construcţia noii săli de educaţie fizică (din anul 2012) şi a terenului de sport multifuncţional oferă condiţii foarte bune pentru activităţiile de educaţie fizică şi sport. Aceste dotări au permis rezultate foarte bune obţinute de elevii noşti la diverse competiţii sportive, în special atletism şi fotbal.
Prestigiul şcolii a crescut constant, în prezent fiind o şcoală de elită o oraşului, cu rezultate foarte bune la olimpiadele şcolare, concursuri şi examene naţionale. Astfel, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”, Dej a fost inclusă în topul celor mai căutate şcoli din judeţul Cluj.