Mitologie, cultură, civilizaţie, spiritualitate sunt cuvinte care trec prin mintea oricui când se gândeşte la Grecia.

   Oportunitatea de a vedea şi cunoaşte acest „leagăn al creştinătăţii” mi-a trezit mari emoţii, iar gândul că voi ajunge in apropierea Olimpului, supranumit „lăcaşul zeilor” m-a purtat înapoi în timp, în vremea copilăriei, când citind „Legendele Olimpului” îmi imaginam acest tărâm de poveste.

Cu adevărat încărcat de legende mitice este tărâmul Greciei şi mai ales miticul „Loc de vacanţă al zeilor Olimpului”, Muntele Pelion, pe care am avut şansa să-l vizităm în timpul mobilităţii Erasmus+  din Volos , Grecia.

Teama şi emoţia întâiului zbor cu avionul au fost repede uitate având in vedere că, încă din prima zi, am fost antrenaţi într-o varietate de activităţi interesante ce, cu siguranţă, ne-au dezvoltat viziunea asupra abordării didactice din perspectivă transdisciplinară.

   Complexitatea şi rigurozitatea programului la care am participat timp de cinci zile au fost completate de atitudinea deosebit de prietenoasă şi deschisă a colegilor greci care ne-au impresionat prin felul in care au organizat atât activităţile adresate elevilor, cât şi pe cele destinate profesorilor.

Prin tematica proiectului am fost conectaţi la dimensiunea didactică şi pedagogică a şcolii europene, înţelegând că a învăţa înseamnă a te confrunta cu situaţii practice  care îţi dezvoltă orizontul cunoaşterii – şi mă refer aici la abordarea inter şi transdisciplinară, realizarea de experimente şi dezvoltarea simţului estetic prin situaţii de învăţare culturale şi artistice utilizate in procesul instructiv – educativ.

                Activităţile ştiinţifice au fost armonizate cu momente recreative care ne-au apropiat de cultura, tradiţiile şi mitologia acestei ţări , ajutându-ne să-i descoperim misterul.

Nu pot spune decât că ne-am întors cu „bagajul” plin de experienţe minunate, trăite alături de oameni minunaţi, experienţe care ne-au îmbogăţit atât cultural, cât şi spiritual.

Păcat că fotografiile nu pot cuprinde căldura şi destinderea umană!

MULŢUMIM VOLOS!

Prof. VARGA NICOLETA FELICIA

Şcoala Gimn. „Avram Iancu”, Dej

Fotografiile îmi zâmbesc pe furiș neștiind ce idei îmi vor da pentru a-mi aşterne impresiile despre mobilitatea ERASMUS + din VOLOS GRECIA. Frumusețea gândurilor mă copleșește.  Nu uiți niciodată ce bine ți-a fost.

Programul mobilităţii a fost extrem de variat şi organizat cu multă rigurozitate şi responsabilitate de către profesorii greci.

Activităţile şi respectiv workshop-urile au vizat implicarea elevilor organizaţi în grupe de lucru internaţionale ( greci, polonezi, români, turci, italieni şi spanioli), în prezentări de PPT-uri pe teme transdisciplinare, în realizarea de experimente.

De asemenea, şi profesorii au fost implicaţi în aceste activităţi beneficiind de un real şi util schimb de experienţă privind aplicarea metodelor şi a instrumentelor didactico-pedagogice moderne în sensul dezvoltării profesionale şi personale prin conectarea la dimensiunea europeană a actului didactic din perspectivă ştiinţifică şi culturală.

A fost un exerciţiu de rigurozitate ştiinţifică, didactică, pedagogică, de organizare şi prezentare a informaţiei, de adaptare la standardele educaţionale europene în contextul tematicii de proiect: inter şi transdisciplinaritate.

Am înţeles că educaţia nu are limite, ci doar este regăsită sub o altă formă datorită influenţelor culturale, democratice şi informaţionale regăsite în dezvoltarea fiecărui popor.

Am avut  ocazia de a cunoaşte oameni noi şi de a descoperi alte culturi, tradiţii şi moduri de viaţă.

Activităţile recreative au fost alese foarte bine şi ne-am dat posibilitatea săcunoaştem câte puţin din cultura, tradiţiile, oamenii şi arta culinară a acestei ţări.

Am rămas cu experienţa profesională şi cu albumul de fotografii.

Mulţumim Grecia, mulţumim Volos!

Prof. POP LIVIA

Director adjunct, Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” Dej

Sari la conținut